Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Κριτική : Mechanic: Resurrection



Τίτλος : Mechanic: Resurrection  (2016)
Κατηγορία : Περιπέτεια
Διάρκεια : 98' Λεπτά
Σκηνοθεσία : Dennis Gansel
Πρωταγωνιστούν : Jason Statham, Jessica Alba, Tommy Lee Jones
Trailer : https://www.youtube.com/watch?v=G-P3f_wDXvs

Πλοκή : O Arthur Bishop νόμιζε ότι είχε αφήσει το δολοφονικό παρελθόν πίσω του, μέχρι που ο πιο τρομερός εχθρός του θα απάγει τον έρωτα της ζωής του. Τώρα αναγκάζεται να ταξιδέψει ανά τον κόσμο για να ολοκληρώσει τρεις αδύνατες δολοφονίες, και να κάνει αυτό που κάνει καλύτερα, να τις παρουσιάσει σαν ατυχήματα.


Κριτική : Τέτοιου είδους ταινίες χωρίζονται σε δυο κατηγορίες: σε αυτές που είναι αχρείαστη η συνέχεια τους και σε αυτές που μπορούν να γίνουν franchise και ο ήρωας να βρίσκεται μπλεγμένος σε νέες περιπέτειες. Τον Statham τον κυνηγάει, ευχάριστα, η ταμπέλα του σκληροπυρηνικού σοβαρού εκτελεστή, που δεν αναλώνεται σε λόγια αλλά είναι όλο πράξεις, με την ηθική του πάντα να τον μπλέκει σε προβλήματα. 
Το μοτίβο κάθε ταινίας του είναι σταθερό και γνωρίζεις από πριν τι να περιμένεις. Με την πρώτη ταινία να θεωρείται από τις καλύτερες του, σίγουρα οι απαιτήσεις ήταν μεγαλύτερες, αλλά δυστυχώς δεν επιβεβαιώθηκαν. Κινείται από την αρχή σε πάρα πολύ γρήγορους ρυθμούς, που από την μια δεν αφήνει περιθώρια να βαρεθείς, από την άλλη σου δημιουργεί την αίσθηση της αρπαχτής. 
Όπως συνηθίζεται σε αυτό το κινηματογραφικό είδος το σενάριο και η πλοκή είναι απλοϊκά, δεν προσφέρει τίποτα περισσότερο ούτε καν κάποια παραλλαγή μιας καλοζυγισμένης συνταγής. Οι σκηνές δράσεις δεν είναι στοχευμένες και η ταχύτητα τους με τις εναλλαγές δείχνουν άναρχες. Στα θετικά βρίσκεται η συνεχής μεταφορά μας σε διαφορετικά υπέροχα μέρη ανά τον κόσμο. Η Jessica Alba σίγουρα ανεβάζει την αισθητική ποιότητα της ταινίας κατακόρυφα, χωρίς να δίνει όμως κάποιο ιδιαίτερο κύρος σαν ρόλος και το επιβλητικό όνομα του Tommy Lee Jones χρησιμοποιείται περισσότερο σαν καρικατούρα. 
Η αίγλη του’’Transporter’’ που τον καθιέρωσε στο συγκεκριμένο στερέωμα δείχνει να φθίνει και το μόνο που μας μένει είναι ένα απλά ευχάριστο 90’ λεπτο για να περάσει η ώρα. 

Βαθμολογία : 5/10
Panos "The Mechanic"
#cinethismos


Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Αφιέρωμα : Pulp Fiction

Pulp Fiction

‘’All right, everybody be cool, this is a robbery!‘’
‘’Any of you fucking pricks move, and I'll execute every motherfucking last one of ya!’’


Το Pulp Fiction είναι η δεύτερη και η διασημότερη ταινία του Quentin Tarantino.  Το 1994 σε συνεργασία, στο σενάριο, με τον Roger Avary, μας παρουσίασαν μια μίξη ειρωνείας, χιούμορ, εγκλήματος και εκρηκτικών διαλόγων σε μια μπερδεμένη χρονικά απόδοση πολλών εκκεντρικών χαρακτήρων που οι ζωές τους ενώνονται.  
Η αρχική έμπνευση ήρθε από την ταινία του 1963 Black Sabbath.  Οι δυο σεναριογράφοι θέλησαν στην αρχή να γράψουν μια μικρή ιστορία χωρισμένη σε μέρη και να την προωθήσουν ως τριλογία.  Το έργο θεωρείται από πολλούς κριτικούς πως είναι το προοίμιο του μεταμοντέρνου κινηματογραφικού στυλ. 



Για τον ρόλο του Vincent ο Tarantino ήθελε τον Michael Madsen, ο οποίος ήταν δεσμευμένος σε άλλη ταινία.  Επικρατέστερος ήταν και ο Daniel Day Lewis, μα τελικά προτιμήθηκε ο Travolta ο οποίος διαπραγματεύτηκε την αμοιβή του.  Ο ρόλος του Jules ήταν γραμμένος από την αρχή για τον Samuel L. Jackson, αν και στην οντισιόν παραλίγο να κλέψει τις εντυπώσεις ο Paul Calderon.  Το ίδιο έγινε και με τους ρόλους του Harvey Keitel και Tim Roth, με τους οποίους ο Tarantino είχε ξανά συνεργαστεί.  
Υπήρχε μια διαφωνία με την παραγωγή η οποία ήθελε στον ρόλο του Roth τον Johnny Depp ή τον Christian Slater, αλλά δεν άλλαξε τίποτα.  Η Uma Therman, αν και στην αρχή δεν έδειξε ενδιαφέρον για τον ρόλο, εντυπωσίασε αμέσως και κέρδισε τον ρόλο της Mia κατά κράτος από τις Daryl Hanna, Michelle Pfeiffer, Holy Hunter και Meg Ryan.  
Εκείνη την περίοδο ο μεγαλύτερος σταρ ήταν ο Bruce Willis, ο Tarantino τον ήθελε απεγνωσμένα, κάτι που το κατάφερε.  Ως Marsellus Wallace προτάθηκε ο Sid Haig ο οποίος αρνήθηκε τον ρόλο, που άξια στις οντισιόν τον πήρε ο Ving Rhames.  Φήμες λένε πως για τον ρόλο του Lans στην αρχή είχε ακουστεί το όνομα του Kurt Cobain.  Και μια μικρή σκέψη υπήρχε για τον ρόλο του Butch να τον πάρει ο Matt Dillon, ο Micky Rourke, ακόμα και ο Sylvester Stalone.



Αρκετά σκαμπανεβάσματα υπήρχαν στο ποια εταιρεία θα αναλάμβανε την παραγωγή.  Ενδιαφέρον έδειξαν οι Jersey Films, A Band Apart, TriStar, αλλά κάθε μια ή ήθελε να αλλάξει κάτι ή δεν έμενε ικανοποιημένη από τις ιδιαιτερότητες του σεναρίου.  Την παραγωγή ανέλαβε τελικά η Miramax με μεγάλο ενθουσιασμό.  
Από τα 8 εκατομμύρια του μπάτζετ τα 5 πήγαν μόνο για τις αμοιβές των ηθοποιών.  Ο Tarantino θέλησε και συνεργάστηκε ξανά με αρκετούς από το Reservoir Dogs.  Τα γυρίσματα έγιναν σχεδόν εξ’ ολοκλήρου στην Καλιφόρνια και αρκετό μέρος της ταινίας γυρίστηκε σε στούντιο.  Χαρακτηριστικά το θεματικό ρεστοράν διαλύθηκε αμέσως μετά το τέλος των γυρισμάτων.  Το καμπριολέ που οδηγεί ο χαρακτήρας του Βίνσεντ στην πραγματικότητα ήταν το αυτοκίνητο του Tarantino το οποίο τελικά εκλάπη στην διάρκεια των γυρισμάτων.



Ο Tarantino πάντα επιλέγει να παίξει έναν μικρό ρόλο στις ταινίες του και σε αυτήν ήταν σε δίλημμα μεταξύ του ρόλου του Lans ή του Jimmie.  Τελικά διάλεξε του Jimmie γιατί στην σκηνή που η Mia παίρνει υπερβολική δόση ήθελε να είναι πίσω από την κάμερα.  Το σημείο από την βίβλο που απαγγέλλει ο Jackson ήταν στο μεγαλύτερο μέρος έμπνευση του Tarantino μαζί με τον Jackson και λίγοι στίχοι είναι πραγματική απόδοση της Βίβλου.  Το σημείο που ο Travolta καρφώνει την βελόνα στο στήθος της Therman, στην πραγματικότητα γυρίστηκε προς τα πίσω, δηλαδή να τραβάει την βελόνα και το έπαιξαν ανάποδα στο μοντάζ. 
Για να πιάσει το συναίσθημα του ρόλου του σαν χρήστης ηρωίνης, ο Travolta, έκανε ολόκληρη συζήτηση με έναν φίλο του Tarantino που ήταν χρήστης.  Η κόμη της Therman ήταν επηρεασμένη από την Louise Brooks, ηθοποιού βωβών ταινιών του ’30.  Ποτέ δεν μάθαμε και ποτέ δεν αποκαλύφθηκε το περιεχόμενο της βαλίτσας και ο Tarantino επισημαίνει πάντα σε ερωτήσεις, πως το περιεχόμενο ας πάρει όποια μορφή θέλει ο θεατής.  Χαρακτηριστικό της ταινίας είναι πως η λέξη fuck ακούγεται 256 φορές.



Δεν γράφτηκε μουσική για το soundtrack.  Ο Tarantino θέλησε να δώσει ένα περίεργο μουσικό ύφος με γνωστούς ήχους ενός ευρέως φάσματος από ροκ εν ρολ, ποπ, σόουλ, σερφ.  Στα υπόψιν ήταν και το τραγούδι My Sharona, αλλά πρόλαβε να πάρει τα δικαιώματα κάποια άλλη ταινία.  Με ένα μπάτζετ μόλις 8,000,000$ κατάφερε να απογειώσει τα κέρδη της σε 214,000,000$ παγκοσμίως και σε ενοικιάσεις μόνο στην Αμερική άλλα 35,500,000$. 
Έχει κερδίσει 1 όσκαρ, 1 χρυσό φοίνικα στις Κάννες, 2 MTV movie awards, 1 Golden Globe, 2 BAFTA, 1 Saturn και ακόμα 37 διαφορετικά βραβεία.  Με βάση το IMDB η ταινία βρίσκεται στην 4η θέση των καλύτερων ταινιών όλων των εποχών, στην 4η θέση καλύτερης εγκληματικής ταινίας, στην 2η θέση της δεκαετίας 1990-99 και της χρονιάς 1994 (πίσω από το Shawshank Redemption) και στην 1η θέση στην κατηγορία θρίλερ (όχι με την έννοια θρίλερ που γνωρίζουμε).


Ταινία : Pulp Fiction
Είδος : Εγκληματική
Ετος : 1994
Χώρα : Αμερική
Γλώσσα : Αγγλικά
Σκηνοθεσία : Quentin Tarantino
Σενάριο : Quentin Tarantino, Roger Avary
Πρωταγωνιστές : Bruce Willis, John Travolta, Samuel L. Jackson
Διάρκεια : 150’ Λεπτά




Πλοκή :  Δύο σκληροί εκτελεστές με φιλοσοφικές ανησυχίες. Ένας αποτυχημένος πυγμάχος που προσπαθεί να πιάσει την καλή. Μια κακομαθημένη καλλονή εθισμένη στην κοκαΐνη. Ένα ζευγάρι ληστών που αγαπιούνται τρελά. Ιστορίες παράλληλες και ενίοτε διασταυρούμενες.


Κριτική: Όταν ξεκινάς την καριέρα σου σκηνοθετώντας μια εξαιρετική ταινία όπως το Reservoir Dogs, έχεις ήδη ψηλά τον πήχη και ο κόσμος όταν ακούει το όνομα σου περιμένει μεγαλεία (και σίγουρα ο Tarantino το αποδεικνύει με κάθε ταινία του μέχρι και σήμερα). Φαντάσου λοιπόν όταν η δεύτερη σου δουλειά είναι το έπος Pulp Fiction. Μια ταινία όπου με την πρωτοτυπία της (και έχει και όσκαρ να το επιβεβαιώνει αυτό) και με την υπέροχη δομή της, στάθηκε κινητήριος μοχλός έμπνευσης για αμέτρητες άλλες, περισσότερο βέβαια ανεξάρτητες κινηματογραφικές παραγωγές. 
Όσο περίεργο και αν φαίνεται, το σενάριο είναι υπερβολικά δουλεμένο και άκρως άρτιο και καταπληκτικό. Μας παρουσιάζεται μια χρονικά ανακατεμένη συλλογή από αλληλένδετες και αλληλοεξαρτώμενες ιστορίες διαστροφών και εγκλημάτων. Η πολυπλοκότητα των καταστάσεων και η πολυδιάστατη προσωπικότητα των χαρακτήρων ενώνονται άναρχα σε μια βίαιη σαρκαστική αφήγηση που πάντα τελειώνει με ένα λυτρωτικό αποτέλεσμα. 
Το κλίμα της βίας είναι χαρακτηριστικό σε κάθε ταινία του Tarantino, έχοντας την μοναδική διαφορά πως δίνει βάση στον θύτη και όχι στο θύμα. Χρησιμοποιεί κλασικές φόρμες σκηνών και χαρακτήρων δανεισμένες από άλλες ταινίες, αποδίδοντας τες όμως με τον δικό του χαρακτηριστικότατο σκηνοθετικό τρόπο. Έχει σταθερό ρυθμό, είναι άκρως απρόβλεπτη και ανατρέπει τα όποια κλισέ του είδους. 
Ένα από τα πιο δυνατά σημεία της ταινίας είναι οι διάλογοι της, οι οποίοι είναι εξαιρετικοί για έναν και μόνο λόγο. Δεν έχουν καμία σχέση με την πλοκή, είναι άσχετοι με την υπόθεση αλλά ταυτόχρονα τόσο χρήσιμοι στο να δίνουν ένα πιο ρεαλιστικό αληθινό πρόσωπο στους χαρακτήρες. Στους χαρακτήρες που ερμηνεύονται καταπληκτικά από ένα πασίγνωστο καστ ηθοποιών (βέβαια η καριέρα των περισσοτέρων εκτοξεύτηκε μετά από αυτήν). Willis, Travolta, Jackson, Keitel, Therman, Rhames, Ροθ, Plummer, Stoltz, Arquette, Walken, Bouscemi, όλοι ένας και ένας. 
Η μουσική έχει μείνει χαραγμένη στο μυαλό μας, όπως και η χορογραφία Travolta-Therman, που όλοι μας σίγουρα έχουμε αντιγράψει σε κάποιο πάρτι. Μπορείς να την χαρακτηρίσεις σαν πολλά είδη, εγκληματική, φαντασίας, κοινωνικό-δραματική, μέχρι και μαύρη κωμωδία μπορείς να την πεις, αλλά όπως και να έχει η ταινία είναι σταθμός, είναι πανέξυπνη, άκρως διασκεδαστική, δημοφιλέστατη στους φαν του είδους και με σιγουριά κλασική. 

Βαθμολογία :  9/10
Panos "The Mechanic"
#cinethismos


Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Κριτική : The Accountant


Τίτλος : The Accountant  (2016)
Κατηγορία : Περιπέτεια
Διάρκεια : 128'
Σκηνοθεσία : Gavin O'Connor
Πρωταγωνιστούν : Ben Affleck, Anna Kendrick, J.K. Simmons
Trailer : https://www.youtube.com/watch?v=fkPJ3aENjvM



Πλοκή : Μια μαθηματική διάνοια με λατρεία περισσότερο στους αριθμούς παρά στους ανθρώπους εργάζεται ως λογιστής σε κάποιες επικίνδυνες εγκληματικές οργανώσεις. Όταν το ‘’ΣΔΟΕ’’ θα αρχίσει να τον πλησιάζει, αναλαμβάνει μια νόμιμη εταιρεία με πειραγμένα βιβλία και ο αριθμός των πτωμάτων αρχίζει να αυξάνεται. 




Κριτική : Ο Afleck τα τελευταία χρόνια διανύει περίοδο επιτυχίας και ειδικά τον τελευταίο καιρό είναι πολυάσχολος τόσο πρωταγωνιστικά όσο και σκηνοθετικά, χωρίς αυτό να μειώνει την παραγωγικότητα του και αρχίζει να σταθεροποιείται ψηλά στο κινηματογραφικό στερέωμα, ειδικά με την προσθήκη του στον κόσμο της DC. 
Συμπεριλαμβάνοντας ένα ιδιαίτερο θέμα σαν εισαγωγή δεν μπορώ να πω ότι πρωτοτυπεί, αλλά προσφέρει απλόχερα ακριβώς ότι αναλογεί στο συγκεκριμένο είδος. Η ταινία έχει και το ιδιαίτερο μήνυμα της, έντονη δράση, αρκετές μεζούρες μυστηρίου, πινελιές κωμικών στοιχείων και μικρές ανατροπές που προς το τέλος χρειάζονται. 
Δεν λείπουν κάποιες αχρείαστες λεπτομέρειες και κάποια κενά που ευτυχώς δεν αρκούν για να κάνει κοιλιά η πορεία της ταινίας. Είναι σωστά χωρισμένη σε δυο μέρη όπου διακρίνεται η διαφορετικότητα των χαρακτήρων του πρωταγωνιστή. Ο κεντρικός χαρακτήρας είναι ιδιαίτερος, με εντύπωση να κάνει η αποτύπωση στο πρόσωπο του Afleck αυτής της διαφορετικότητας που αναφέραμε και το διαρκές χτίσιμο του χαρακτήρα με τα αρκετά flashback που καταφέρνει και συναρπάζει. 
Οι δεύτεροι ρόλοι είναι αρεστοί, με την Kendrick να δίνει στον ρόλο της μια προσιτή αφέλεια, ξεφεύγοντας από την κλασσική χολυγουντιανή φόρμα της Barbie πρωταγωνίστριας και φυσικά ο Simmons είναι σταθερή εγγύηση με έναν πιο δραματικό τόνο στον ρόλο του.
Η ταινία σαν σύνολο δεν είναι κάτι ιδιαίτερο , αλλά προσφέρει ακριβώς ότι χρειάζεσαι για ένα ευχάριστο 2ωρο και για αυτό ίσως είναι πιο τσιμπημένη η βαθμολογία μου.

Βαθμολογία : 7/10
Panos "The Mechanic"
#cinethismos



Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Εβδομάδα 24/11-30/11/2016

Καλημέρα και καλώς ήλθατε σε μια ακόμα ολοκαίνουργια κινηματογραφική εβδομάδα.
Όπως κάθε Πέμπτη ο Σινεθισμός είναι παρών να σας ενημερώσει για όλες τις νέες ταινίες που κάνουν την εμφάνιση τους στις σκοτεινές αίθουσες. Μπορεί το πλήθος των ταινιών να είναι μεγάλο, υστερεί όμως σε ποιότητα, με λίγες από αυτές να είναι άξιες να μας απασχολήσουν.
Στο δια ταύτα όμως :


Allied  (Κατασκοπίας / 126’)

Πλοκή : Το 1942, ένας αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών στη Βόρεια Αφρική συναντά μια γυναίκα μαχήτρια της Γαλλικής Αντίστασης, σε μια θανάσιμη αποστολή πίσω από τις εχθρικές γραμμές. Όταν επανενωθούν στο Λονδίνο, η σχέση τους θα δοκιμαστεί από τις πιέσεις του πολέμου.

Σκηνοθεσία : Robert Zemeckis
Με τους : Brad Pitt, Marion Cotillard, Camille Cottin

Επίσημο site : http://www.alliedmovie.com/
IMDB : 7,2/10





Captain Fantastic  (Δραματική Κομεντί / 118’)

Πλοκή : Στα δάση του Βορειοδυτικού Ειρηνικού, ένας πατέρας που έχει αφοσιωθεί στο μεγάλωμα των έξι παιδιών του, με μια αυστηρή σωματική και πνευματική παιδεία, αναγκάζεται να αφήσει τον παράδεισο του και να βγει στον κόσμο, αμφισβητώντας την ιδέα του τι σημαίνει να είσαι γονέας.

Σκηνοθεσία : Matt Ross
Με τους : Viggo Mortensen, George MacKay, Samantha Isler

Επίσημο site : http://www.bleeckerstreetmedia.com/captainfantastic
IMDB : 8,0/10





Abattoir  (Τρόμου / 98’)


Πλοκή : Μια ερευνητική ρεπόρτερ συνεργάζεται με έναν αστυνομικό για να λύσει το μυστήριο του γιατί ένας φαινομενικά καλός άνθρωπος δολοφόνησε την οικογένεια της αδελφής του.

Σκηνοθεσία : Darren Lynn Bousman
Με τους : Jessica Lowndes, Joe Anderson, Dayton Callie

Youtube Trailer : https://www.youtube.com/watch?v=Q_XvFmHEEUk
IMDB : 4,4/10





Ozzy  (Animation / 90’)


Πλοκή : Όταν ο αξιαγάπητος Ozzy θα φιλοξενηθεί για ένα μήνα σε μια υπερπολυτελή πανσιόν για σκύλους, θα μάθει την σκληρή αλήθεια, ότι αυτή αποτελεί μια επιχείρηση-βιτρίνα η οποία καλύπτει μια φυλακή υποχρεωτικής εργασίας.

Σκηνοθεσία : Alberto Rodriguez, Nacho La Casa
Με τους : Guillermo Romero, Dani Rovira, José Mota

Youtube Trailer : https://www.youtube.com/watch?v=F5rJrMroDJE
IMDB : 5,8/10





Dancer  (Ντοκιμαντέρ / 85')


Πλοκή : Ο Sergei Polunin είναι ένα ταλέντο στο μπαλέτο, ο οποίος αμφισβητεί την ύπαρξή του και τη δέσμευσή του στο να χορεύει, την στιγμή που ο ίδιος είναι έτοιμος να γίνει ένας θρύλος.

Σκηνοθεσία : Steven Cantor
Με τους : Sergei Polunin

Επίσημο site : http://www.westendfilms.com/films/current/dancer
IMDB : 8,3/10






Babai  (Κοινωνική / 104’)

Πλοκή : Ο 10χρονος Nori και ο πατέρας του Gezim, περιφέρονται στους δρόμους του Κοσσυφοπεδίου, πωλούν τσιγάρα και μετά βίας κερδίζουν τα προς το ζην. Λίγα χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, ο Gezim δελεάζεται δυτικά προς τη Γερμανία, αφήνοντας το γιο του πίσω σε αναζήτηση μιας νέας ζωής. Εγκαταλελειμμένος και απελπισμένος, ο Nori ξεκινά ένα επικίνδυνο ταξίδι στη Γερμανία σε αναζήτηση του πατέρα του, με την επιμονή και αντοχή του να τον καθοδηγεί.

Σκηνοθεσία : Visar Morina
Με τους : Val Maloku, Astrit Kabashi, Adriana Matoshi

Youtube Trailer  : https://www.youtube.com/watch?v=SPFrdrS0b7I
IMDB : 6,5/10






Gimme Danger  (Ντοκιμαντέρ / 108’)


Πλοκή : Ένα μουσικό ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στο φαινόμενο του συγκροτήματος Stooges, από την ίδρυσή τους το 1967 μέχρι και σήμερα.

Σκηνοθεσία : Jim Jarmusch
Με τους : Ewan McGregor, Iggy Pop, Mike Watt

Επίσημο site : http://www.gimmedangerfilm.com/
IMDB : 7,2/10







Get Squirrely  (Animation / 83’)

Πλοκή : Ένας κουλ σκίουρος όταν αποφυλακίζεται από τον ζωολογικό κήπο, μαθαίνει πως το δάσος στο οποίο μεγάλωσε, βρίσκεται σε τεράστιο κίνδυνο, καθώς μία εταιρεία κατακλέβει τους καρπούς, με μοχθηρούς σκοπούς, και αυτός είναι ο μοναδικός που μπορεί να σώσει την κατάσταση.

Σκηνοθεσία : Ross Venokur
Με τους : Jason Jones, Will Forte, John Leguizamo

Youtube Trailer : https://www.youtube.com/watch?v=upPKbn6OIRw
IMDB : 4,2/10





Μήδεια, Κρείσσων των Εμών Βουλευμάτων  (Ντοκιμαντέρ / 93’)

Πλοκή : Ένα ντοκιμαντέρ που βασίζεται στο πρωτότυπο έργο του Ευριπίδη, Μήδεια, στους δρόμους της σημερινής Αθήνας μέσα από μια εκπληκτική ματιά ενός ντετέκτιβ. Καθ 'όλη την έρευνα βιώνουμε συνομιλίες με θεωρητικούς, σκηνοθέτες και ηθοποιούς, συνεδρίες, πρόβες, αλλά προκαλούν σημαντικό δέος οι συνεντεύξεις με τους ανθρώπους στο δρόμο. Ο σκοπός αυτής της περιπέτειας είναι να ψάξουμε για τον Ιάσωνα, τον θρυλικό σύζυγο της Μήδειας, να σκεφτούμε ποιος τον εκπροσωπεί στον σημερινό κόσμο, τι πήγε στραβά και γιατί δεν κατάφερε τους αρχικούς στόχους του.

Σκηνοθεσία : Nikos Grammatikos
Με τους : Nikos Grammatikos, Vangelis Mourikis

Youtube Trailer : https://www.youtube.com/watch?v=qvgl4hGrY0g
IMDB : 7,7/10

Καλές Προβολές
Panos "The Mechanic"
#cinethismos

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Κριτική : Nerve



Τίτλος : Nerve  (2016)
Κατηγορία : Ψυχολογικό Θρίλερ
Διάρκεια : 96' Λεπτά
Σκηνοθεσία : Henry Joost, Ariel Schulman
Πρωταγωνιστούν : Emma Roberts, Dave Franco, Emily Meade
Trailer : https://www.youtube.com/watch?v=AX1BTiHzq-I 


Πλοκή : Μια τελειόφοιτη λυκείου βρίσκει τον εαυτό της αιχμάλωτο σε ένα online παιχνίδι θάρρους ή αλήθειας, όπου κάθε κίνηση της χειραγωγείται από μια ανώνυμη ομάδα παρατηρητών. 


Κριτική : Έχοντας φτάσει πλέον σαν κοινωνία σε ένα σημείο, που ειδικά οι νέοι εξαρτώνται τόσο πολύ από την εικόνα τους και την ευρύτερη αποδοχή τους ώστε να μην υπολογίζουν την ηθική κατακραυγή, τον κίνδυνο ή ακόμα και την ίδια τους την ζωή, έρχεται αυτή η ταινία να παρουσιάσει και να λοιδορήσει (εν μέρη) το φιάσκο των ιντερνετικών παρωπίδων.
Ξεφεύγοντας από την κλασσική έννοια των θρίλερ, χτυπάει κόκκινο στην αγωνία, παίζει με το μαύρο χιούμορ, έχει μια πινελιά ρομάντζου και δίνει έναν πιο δραματικό τόνο ειδικά στο τέλος.
Γίνεται ένα όμορφο παιχνίδι με την πλοκή, αλλά αφήνει την αίσθηση πως θα μπορούσε σαν ιδέα να εξελιχθεί και άλλο και να προσφέρει περισσότερα σαν πιο ολοκληρωμένη και ατόφια ταινία ψυχολογικού θρίλερ.
Διατηρεί καθ'όλη την διάρκεια της την στάμπα της νεανικής ταινίας, με το χτίσιμο της σχέσης των πρωταγωνιστών να ρίχνει σαφώς την ένταση, με το ζευγάρι σίγουρα να δίνει το καλύτερο που μπορεί για τις συγκεκριμένες απαιτήσεις. Σε σημεία είναι προβλέψιμο και επαναλαμβανόμενο, αλλά με κάποιες ανατροπές, κατά την διάρκεια αλλά και του φινάλε, τελικά αφήνει μια γεύση ικανοποίησης. 

Βαθμολογία : 6/10
Panos "The Mechanic"
#cinethismos

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Αφιέρωμα : Stand By Me

Stand By Me
“I never had any friends later on like the ones I had when I was twelve. 
Jesus, does anyone?


Αμέτρητα είναι τα βιβλία του Στήβεν Κινγκ που έχουν μεταφερθεί στην μεγάλη οθόνη κάποια με επιτυχία, άλλα πάλι όχι.  Η συγκεκριμένη ταινία είναι βασισμένη στην μικρή νουβέλα με τίτλο “The Body”, η οποία βρισκόταν σε βιβλίο με πολλές μικρές ιστορίες, το“Different Season’’, μαζί με το “Art Pupil” και “Rita Heyworth and Shawshank Redemption”, που γράφτηκε το 1982.  
Ο λόγος που αλλάχθηκε ο τίτλος ήταν το ότι θα παρερμηνευόταν το περιεχόμενο της.  Ο ίδιος ο Κινγκ αργότερα παραδέχτηκε πως ήταν η πρώτη επιτυχημένη μεταφορά βιβλίου του μέχρι εκείνη τη στιγμή.  Δεν είναι τυχαίο πως αρκετοί από τους διαλόγους πάρθηκαν ατόφιοι από το βιβλίο. Για το συγκεκριμένο βιβλίο είχε έρθει σε κόντρα με τον Τζορτζ ΜακΛέοντ ο οποίος μήνυσε τον Κινγκ πως έκλεψε την ιδέα του, κάτι που δεν αποδείχθηκε ποτέ.



Η σκηνοθεσία της ταινίας είχε αρχικά ανατεθεί στον Άντριαν Λάιν, που αναγκάστηκε να το αφήσει στον Ρέινερ, λόγω του ότι το 9 ½ εβδομάδες που γύριζε τότε πήρε παράταση χρόνου.  Στην αρχή στον ρόλο του ‘’συγγραφέα’’ είχε επιλεγεί ο Ντέιβιντ Ντιούκς από τον οποίο δεν έμειναν ικανοποιημένοι, επιστράτευσαν τον Μάικλ ΜακΚιν για τα γυρίσματα, αλλά πάλι δεν τους άρεσε το αποτέλεσμα και με την συμμετοχή τελικά του Ρίτσαρντ Ντρέιφους στο ρόλο οι σκηνές γυρίστηκαν από την αρχή.  Ντρέιφους και Ρέινερ γνωριζόντουσαν από το σχολείο και η συνεργασία τους ήταν πιο εύκολη.  
Το ντεμπούτο του έκανε σε αυτήν την ταινία ο Τζέρι Ο’ Κόνελ.  Εντύπωση είχε κάνει στον Τζέρι, πως αν και 11χρονος του επιτρεπόταν στο σενάριο να βρίζει.  Ο Ρίβερ Φοίνιξ αρχικά έκανε οντισιόν για τον ρόλο του Γκόρντι, αλλά θεωρήθηκε πιο κατάλληλος για τον ρόλο του Κρις.  Ο Ρίβερ (που ήταν αδερφός του γνωστού Χοακίν Φοίνιξ) πέθανε το 1993 από υπερβολική δόση ναρκωτικών και ο σκηνοθέτης ακόμα και τώρα δηλώνει πως το συγκεκριμένο παιδί είχε το ταλέντο να πάει πολύ ψηλά.  
Ο Κεντ Λουτρέλ που παίζει το νεκρό Ρέι Μπράουερ δεν είναι ηθοποιός, αλλά ακόμα και τώρα δουλεύει ως κασκαντέρ.  Το όνομα Ρέι Μπράουερ ήταν υπαρκτό όνομα ενός φίλου του Κίνγκ που πέθανε νέος σε ατύχημα.



Κάποια γυρίσματα έγιναν στην Καλιφόρνια, αλλά τα περισσότερα έγιναν στο Όρεγκον, στην πόλη Μπράουνσβιλ που υποτίθεται πως είναι η φανταστική πόλη Καστλ Ροκ και σε αρκετά άλλα μέρη της συγκεκριμένης πολιτείας.  Η λίμνη, στην οποία πέφτουν τα παιδιά, ήταν φτιαγμένη από την παραγωγή, για μεγαλύτερη ασφάλεια των παιδιών από το να δοκίμαζαν σε κανονική.  
Ο μουντός καιρός την ώρα που τα παιδιά βρίσκουν το σώμα ήταν τεχνητός από την παραγωγή, μιας και εκείνη την ημέρα ήταν ένα ηλιόλουστο πανέμορφο απόγευμα στο Όρεγκον.  Στην σκηνή που ο Γκόρντι και ο Βερν είναι στις ράγες και το τρένο έρχεται κατά πάνω τους, τα παιδιά δεν φαινόντουσαν αρκετά τρομαγμένα την ώρα του γυρίσματος και ο σκηνοθέτης αναγκάστηκε να τους φωνάξει τόσο άσχημα που έβαλαν τα κλάματα για να συνετιστούν στην ψυχολογία της σκηνής.  Επίσης όντως το τρένο ερχόταν καταπάνω τους αλλά από απόσταση και με ειδικό φακό κάμερας έγινε τρικ να φαίνεται πως σχεδόν τους χτυπάει.


Όταν βρισκόμενος γύρω από την φωτιά ο Κρις πέφτει σε κατάθλιψη, είναι πραγματική η απόδοση και ερμηνεία των συναισθημάτων, μετά από μια κουβέντα με τον σκηνοθέτη που είχε, που με παραδείγματα τον έκανε να λυπηθεί πραγματικά και χρειάστηκε ώρα μέχρι να συνέλθει μετά.  Για να μένει σε εγρήγορση και σε χαρακτήρα, ο Κίφερ Σάδερλαντ συνέχιζε να πειράζει τους μικρούς πρωταγωνιστές και εκτός γυρισμάτων.  
Ο σκηνοθέτης όντας φανατικός αντί-καπνιστής (παίρνοντας ο ίδιος μέρος σε καμπάνιες στην Καλιφόρνια) επέβαλε πως τα τσιγάρα που θα καπνίζουν τα παιδιά θα ήταν και ήταν από λαχανόφυλλα.  Για να βρουν το χαρακτηριστικό γέλιο του Τέντυ, ο σκηνοθέτης με τον πιτσιρικά τότε Φέλντμαν χρειάστηκε να τεστάρουν 30 διαφορετικά για να επιλέξουν.  
Στον αγώνα τρεξίματος μεταξύ του Γουίλ και του Ρίβερ, έπρεπε να προσποιηθεί ο Γουίλ πως έχασε γιατί στην πραγματικότητα έτρεχε πιο γρήγορα και χαλούσε την σκηνή.  Η σκηνή με τις βδέλλες (οι οποίες ήταν αληθινές στην ταινία) που δέχτηκε επίθεση ο Γκόρντι βασίζεται σε πραγματική εμπειρία ζωής που είχε ο Κινγκ όταν ήταν παιδί και έχει δηλώσει πως έχει ακόμα τις ουλές για να το επιβεβαιώνει.



Πολλές φορές αναφέρονται στοιχεία ή λέξεις που αφορούν προηγούμενες δουλειές του Κινγκ στο σενάριο.  Όπως σε όλα τα μυθιστορήματα του, το νούμερο 237 παίζει πάντα κάποιο ρόλο, έτσι και εδώ όταν τα παιδιά μετρούν τα λεφτά τους βγαίνει το σύνολο 2,37$.  
Οι Γκόρντι, Κρις και Βερν καθ’ όλη την ταινία φοράνε τα ίδια ακριβώς ρούχα των χαρακτήρων τους.  Ο Κόρευ Φέλντμαν μέχρι και σήμερα δηλώνει πως ο χαρακτήρας του Τέντυ πλησίαζε περισσότερο στον πραγματικό του χαρακτήρα και ύφος.  
Ο σκηνοθέτης Ρομπ Ρέινερ έχει ο ίδιος εταιρεία παραγωγής, την οποία την έχει ονομάσει Castle Rock, από την ονομασία της μυθοπλαστικής πόλης του βιβλίου και της ταινίας.
Με ένα μπάτζετ που δεν ξεπερνούσε τα 8,000,000$ κατάφερε να αποφέρει κέρδη στην Αμερική μόνο του ύψους των 52,000,000$ και σε ενοικιάσεις σε βίντεο γύρω στα 22,000,000$.  Ήταν υποψήφια για όσκαρ, μα δεν κατάφερε να κερδίσει κάποιο αγαλματίδιο, κέρδισε όμως συνολικά 3 διαφορετικά βραβεία.  
Με βάση το (IMDB) βρίσκεται στην 179η θέση των καλύτερων ταινιών όλων των εποχών, στην 44η θέση καλύτερης περιπέτειας, στην 27η της δεκαετίας 1980-89 και στην 3η θέση της χρονιάς 1986.



Ταινία : Stand By Me
Είδος : Δραματική/Περιπέτεια
Ετος :  1986
Χώρα : Αμερική
Γλώσσα : Αγγλικά
Σκηνοθεσία :  Rob Reiner
Σενάριο : Raynold Gideon, Bruce A. Evans
Πρωταγωνιστές :  Wil Weaton, River Phoenix, Corey Feldman
Διάρκεια :   90’ Λεπτά
Trailer : https://www.youtube.com/watch?v=oYTfYsODWQo




Πλοκή :  Τέσσερις νεαροί φίλοι θα ζήσουν μια δραματική περιπέτεια σε κάποιο δάσος, καθώς προσπαθούν να ανακαλύψουν κάποιο χαμένο συνομήλικό τους.


Κριτική:  Δεν έχω κρύψει ποτέ πως ο Stephen King είναι ο αγαπημένος μου συγγραφέας και εκτός από τα βιβλία του παρακολουθώ στενά ότι και εάν βγαίνει σε ταινία. Αν και τις περισσότερες φορές η διασκευή τους στην μεγάλη οθόνη δεν στέφεται από επιτυχία στην συγκεκριμένη ταινία τα κατάφεραν άψογα. Μια πραγματική ωδή στην παιδική φιλία πήρε σάρκα και οστά με έναν υπέροχο διαχρονικό τρόπο.
Ξεφεύγοντας από την σοβαρότητα και πιο πολύ από τον τρόμο που μας έχει συνηθίσει στα βιβλία του ο King, η ταινία είναι μια ιστορία δυνατής φιλίας παρουσιάζοντας μια παρέα παιδιών με διαφορετικές, ξεχωριστές προσωπικότητες, τα οποία μπαίνοντας στην εφηβεία μας παρουσιάζουν τους φόβους τους, τα παιχνίδια, τις συζητήσεις, τα μυστικά τους, όλα αποτυπωμένα με ένα κοινωνικό-ψυχολογικό υπόβαθρο το οποίο αιχμαλωτίζει την παιδική ηλικία σε μια οδυνηρή φυλακή συναισθημάτων. 
Τα παιδιά είναι τόσο πειστικά στους ρόλους τους που θέλοντας και μη σε καταφέρνουν να ταυτιστείς με κάποιον χαρακτήρα. Έχει μια δόση χιούμορ και τρυφερότητας, μα φυσικά δεν λείπει η ατμόσφαιρα μυστηρίου, η οποία σε αγγίζει χωρίς να σε τρομάζει. Ακολουθούμε και εμείς αυτά τα 4 αγόρια στην μεγαλύτερη περιπέτεια της ζωής τους, σε μια ιστορία θάρρους και δεσμών δυνατών και ατόφιων. Αξέχαστο επίσης έχει μείνει και το ομώνυμο τραγούδι της ταινίας.


Βαθμολογία :      8,5/10
Panos "The Mechanic"
#cinethismos


Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Κριτική : Don't Breathe




Τίτλος : Don't Breathe (2016)
Κατηγορία : Θρίλερ
Διάρκεια : 88' Λεπτά
Σκηνοθεσία : Fede Alvarez
Πρωταγωνιστούν : Stephen Lang, Jane Levy, Dylan Minnette
Trailer : https://www.youtube.com/watch?v=76yBTNDB6vU


Πλοκή : Μια τριπλέτα απερίσκεπτων κλεφτών κάνει διάρρηξη στο σπίτι ενός πλούσιου τυφλού, νομίζοντας ότι θα μείνουν ατιμώρητοι κάνοντας την τέλεια ληστεία. Μεγάλο λάθος !



Κριτική : Όταν το 2002 προβλήθηκε το ''Panic Room'', είχε κάνει αρκετή εντύπωση σαν είδος. 7 χρόνια μετά, το 2009 βγήκε το ''The Collector'', όπου έκανε την διαφορά ξεπερνώντας κάθε ταινία που είχε να κάνει με την υποκατηγορία ''Home Invasion'' όπως ονομάζεται. 

Είναι τυχαίο λοιπόν που 7 χρόνια πάλι μετά έρχεται το ''Don't Breathe'' να μας θυμίσει πως υπάρχουν ακόμα ταινίες τέτοιες που μπορούν να μας ιντριγκάρουν?
Έχοντας μια γρήγορη εισαγωγή που βοηθάει στο χτίσιμο των χαρακτήρων, δεν αργεί να μπει στο κύριο μέρος. Ναι μεν το σενάριο φαίνεται αρκετά απλό και σε σημεία πέφτει στην λούπα κάποιων ευκολιών του είδους, αλλά είναι αποδοσμένο με τέτοιον τρόπο ώστε παίζει συνεχώς με την πλοκή έξυπνα και με μια φρέσκια ματιά, ώστε να μην καταλήξει κουραστικό.
Δυνατό σημείο της η αγωνία και το σασπένς που σε κατακλύει, με γρήγορη ροή όλη την ώρα, μια κλιμακωτή κλειστοφοβική αίσθηση που σου κόβει την ανάσα και συνεχείς ανατροπές προς το τέλος που δίνουν μια πολυπλοκότητα στην ψυχολογία με την προσθήκη μιας αρρωστημένης νοοτροπίας. 
Ο σκηνοθέτης πολύ στοχευμένα και με επιτυχία παίζει με το περιβάλλον της πλοκής και δημιουργεί στον θεατή μια ρεαλιστική χροιά που σου προκαλεί ρίγος. Ο Stephen Lang είναι εντυπωσιακός στον ρόλο του, με τους υπόλοιπους χαρακτήρες να στέκονται ικανοποιητικά, μιας και ερμηνευτικά το είδος των θρίλερ δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις.


Βαθμολογία : 7/10
Panos "The Mechanic"
#cinethismos