Forrest Gump
“Run, Forrest! Run!”
Το Forrest Gump έκανε την εμφάνιση του το 1994 βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Winston Groom του 1986. Το σκηνοθετικό χέρι του Robert Zemekis μας βάζει συνοδηγούς στο ταξίδι της ζωής του αγαθού ήρωα μας, ανά τις δεκαετίες και στις επιρροές που είχε σε κάποια μεγάλα γεγονότα του 20ου αιώνα. Βέβαια κάποια σημεία της προσωπικότητας και τον γεγονότων του βιβλίου δεν αποτυπώθηκαν και στο σύνολο της η ταινία διαφέρει κάπως, αφού λέγεται πως μερικά μόνο από τα κεφάλαια του βιβλίου αναπτύσσονται. Στο βιβλίο ο Forrest παρουσιάζεται και ως αστροναύτης, πρωταθλητής παλαιστής και σκακιού. Υπήρχαν και σκηνές που κόπηκαν τελικά από την ταινία, όπως με την συνάντηση του με τον Martin Luther King.
Τον ρόλο του Forrest αρχικά αρνήθηκαν οι Bill Murray, John Travolta και Chevy Chase. Όταν προτάθηκε στον Tom Hanks, ένας από τους όρους του στο να δεχθεί τον ρόλο ήταν το να είναι ακριβή και αληθινά τα ιστορικά γεγονότα και με σειρά. Επίσης δεν ήθελε να έχει την χαρακτηριστική ανατολική προφορά, αλλά μιας και τονίζεται πολύ στο μυθιστόρημα, δεν είχε επιλογή. Ο πιτσιρικάς πάντως που κάνει τον Forrest δεν είχε πρόβλημα σε αυτό, αφού ήταν η κανονική του ομιλία έτσι. Γενικά δεν ήταν και εύκολος ρόλος και κάποιες σκηνές (π.χ. που τρέχει σαν παίχτης ράγκμπι) αναγκάστηκε να τις γυρίσει άρρωστος.
Η Sally Field που ερμηνεύει την μητέρα του στην πραγματικότητα είναι μόλις 10 χρόνια μεγαλύτερη από τον Hanks. Ήταν η πρώτη κινηματογραφική δουλειά του μικρού Haley Joel Osment ως γιος του και παιδιά κάποιων συντελεστών εμφανίζονται στην ταινία, όταν ο Forest ανεβαίνει για πρώτη φορά στο λεωφορείο, το πρώτο αγόρι που αρνείται να τον αφήσει να κάτσει είναι ο γιος του σκηνοθέτη και το κορίτσι με τα κόκκινα μαλλιά είναι η κόρη του Hanks. Σε αρκετές σκηνές που ο Forrest τρέχει ντουμπλαριζόταν ο Tom, από τον μικρότερο αδερφό του Jim.
Τα γυρίσματα ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 1993 και τελείωσαν 4 μήνες μετά. Ως επί το πλείστον έγιναν στην Georgia και στην South and North Carolina. Όλες οι σκηνές με το πλοίο γυρίστηκαν στις ακτές της South Carolina και στη συγκεκριμένη με τον τυφώνα χρησιμοποιήθηκε κανονική μηχανή από τζετ για να προκαλέσει τους δυνατούς ανέμους. Οι σκηνές που εξελίχτηκαν στο Vietnam τραβήχτηκαν σε ένα νησάκι το οποίο χρησιμοποιείται σαν γήπεδο γκολφ.
Το φημισμένο παγκάκι που καθόταν στην διήγηση του, στήθηκε από την παραγωγή και βρισκόταν στην ιστορική περιοχή Savana της πολιτείας Georgia, το οποίο ξηλώθηκε και μεταφέρθηκε σε μουσείο για να μην καταστραφεί από καιρικά φαινόμενα, αλλά πιο σημαντικό για να μην κλαπεί. Η πόλη που μεγάλωσε ο Forrest, το Greenbow Alabama, δεν υπάρχει στην πραγματικότητα. Η όλη ιδέα με το τρέξιμο σε όλη την ήπειρο ήταν βασισμένη σε πραγματικό γεγονός του 1982 όπου ένας 16χρονος έτρεξε από το New Jersey μέχρι το San Francisco.
Χρειάστηκαν effect στα πολύ σημαντικά, καταπληκτικά πλάνα αρχείου, στα οποία προστέθηκε ο Forrest. Χρήση effect είχαμε και στις σκηνές του ping pong, όπου δεν υπήρχε πραγματικό μπαλάκι και προστέθηκε μετά με CGI γραφικά ανάλογα με τις κινήσεις των ηθοποιών. Επίσης το φύλλο που βλέπουμε να πετάει στον αέρα είναι μεν πραγματικό, μα η κίνηση του δημιουργήθηκε με effect.
Την ώρα που ο Forrest μιλάει στην Washington και το μικρόφωνο είναι αποσυνδεδεμένο και δεν ακούγεται, τα λόγια του ήταν : "Sometimes when people go to Vietnam, they go home to their mommas without any legs. Sometimes they don't go home at all. That's a bad thing. That's all I have to say about that." Τα περισσότερα τραγούδια (στο σύνολο 6) που ακούγονται στην ταινία είναι από Doors, ο περισσότερος διάλογος του John Lenon είναι από το τραγούδι Imagine και την φωνή του Elvis στην ταινία την έκανε ο Kurt Russell.
Για τα δικαιώματα του σεναρίου ο συγγραφέας πληρώθηκε με 350,000$ και το 3% των ποσοστών κέρδους. Μετά την επιτυχία της ταινίας ο συγγραφέας έγραψε ένα sequel μυθιστόρημα. Το ίδιο θέλησαν να κάνουν και οι παραγωγοί αλλά ο Hanks αρνήθηκε κατηγορηματικά και δεν θα είχε την ίδια επιτυχία με άλλον πρωταγωνιστή. Βέβαια οι φήμες λένε πως ήδη έχει ξεκινήσει από το 2010 μια προετοιμασία στο επικείμενο ‘’Gump & Co’’ και το σενάριο είναι ήδη έτοιμο χρόνια τώρα. Ο Tom Hanks δεν πληρώθηκε για την ταινία, αντ’ αυτού ζήτησε ποσοστά, τα οποία του επέφεραν από τα κέρδη 40,000,000$.
Με ένα μπάτζετ που δεν ξεπερνούσε τα 55,000,000$ κατάφερε να ισοπεδώσει τα πάντα γύρω του και παγκοσμίως να επιφέρει κέρδη των 680,000,000$ μέχρι και σήμερα. Κατάφερε να κερδίσει 6 Oscar, 2 βραβεία Saturn, 3 Golden Globe και 18 άλλα διαφορετικά βραβεία. Έχει τιμηθεί από την βιβλιοθήκη του κογκρέσου επειδή ήταν πολιτισμικά, ιστορικά και αισθηματικά σημαντική. Με βάση το IMDB βρίσκεται στην 13η θέση των καλύτερων ταινιών όλων των εποχών, στην 9η θέση στην κατηγορία δράματος, στην 5η θέση της δεκαετίας 1990-’99 και στην 3η θέση των ταινιών της χρονιάς 1994.
Ταινία : Forrest Gump
Είδος : Κωμική / Δραματική / Ρομαντική
Έτος : 1994
Χώρα : Αμερική
Γλώσσα : Αγγλικά
Σκηνοθεσία : Robert Zemekis
Σενάριο : Eric Roth
Πρωταγωνιστές : Tom Hanks, Robin Wright, Gary Sinise
Διάρκεια : 140’ Λεπτά
Trailer : https://www.youtube.com/watch?v=uPIEn0M8su0
Πλοκή : Τριάντα χρόνια αμερικανικής ιστορίας μέσα από την οπτική του Forrest Gump, ενός ατόμου με χαμηλό δείκτη νοημοσύνης, που όμως καταφέρνει να γίνει ήρωας στο Βιετνάμ, πρωταθλητής του μπέιζμπολ και του πινγκ πονγκ και εκατομμυριούχος.
Κριτική : Η συγκεκριμένη ταινία είναι από αυτές που λες με σιγουριά πως δένεσαι συναισθηματικά μαζί της. Καταφέρνει να σε κατακλύσει με όλων των ειδών τους αντίθετους συναισθηματισμούς, από το απλοϊκό χιούμορ που δημιουργεί γέλιο κοντράροντας το δραματικό ύφος, από μια σκληρή πραγματικότητα σε μια ανθρώπινη εύθραυστη αθωότητα, από το ρομαντικό φλερτ ως την πατριωτική συνείδηση.
Γινόμαστε θεατές σε ένα ταξίδι στην νεότερη αμερικανική ιστορία μέσα από μια αφελή και αθώα αφήγηση του ιδιαίτερου ήρωα μας. Ένα πρωτότυπο ευαίσθητο παραμύθι, το οποίο υπερβάλει αρκετά και αυτό είναι το ατού της, δημιουργώντας μια δυναμική εμπειρία και ας βασίζεται σε πιο βαριά θεματολογία. Σε κάθε ένα σημείο των κεφαλαίων κρύβεται μια καυστική αύρα ενάντια σε κοινωνικοπολιτικά μέτωπα, που καταφέρνει να περάσει τα μηνύματα της, με ένα πιο σημαντικό βάρος στην δύναμη της ατομικής θέλησης και στο ότι κάθε ένας μας είναι σημαντικός και άξιος να έχει μια περήφανη ζωή.
Άρτια σκηνοθετικά στημένη, με μια ζωντανή φωτογραφία να μας μεταδίδει όλη την φόρτιση και φυσικά τα εξαιρετικά για την εποχή effect. Ένας Tom Hanks παρουσιάζει ερμηνευτικά στο 100% ότι χρειαζόταν για τον ήρωα, εκφραστικότατος από τις κινήσεις, την ομιλία, το βλέμμα, δημιουργώντας την προσωποποίηση της παιδικής αθωότητας κλειδωμένης σε μια ενήλικη μορφή. Οι δεύτεροι ρόλοι ιδιαίτερα σημαντική με την Wright να εκδηλώνει μια αλέγκρα αιθέρια ύπαρξη.
Αναμφίβολα είναι μια ταινία σταθμός, μια κλασσική ταινία.
Βαθμολογία : 9/10
Panos “The Mechanic’’
#cinethismos