Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Αφιέρωμα : Stand By Me

Stand By Me
“I never had any friends later on like the ones I had when I was twelve. 
Jesus, does anyone?


Αμέτρητα είναι τα βιβλία του Στήβεν Κινγκ που έχουν μεταφερθεί στην μεγάλη οθόνη κάποια με επιτυχία, άλλα πάλι όχι.  Η συγκεκριμένη ταινία είναι βασισμένη στην μικρή νουβέλα με τίτλο “The Body”, η οποία βρισκόταν σε βιβλίο με πολλές μικρές ιστορίες, το“Different Season’’, μαζί με το “Art Pupil” και “Rita Heyworth and Shawshank Redemption”, που γράφτηκε το 1982.  
Ο λόγος που αλλάχθηκε ο τίτλος ήταν το ότι θα παρερμηνευόταν το περιεχόμενο της.  Ο ίδιος ο Κινγκ αργότερα παραδέχτηκε πως ήταν η πρώτη επιτυχημένη μεταφορά βιβλίου του μέχρι εκείνη τη στιγμή.  Δεν είναι τυχαίο πως αρκετοί από τους διαλόγους πάρθηκαν ατόφιοι από το βιβλίο. Για το συγκεκριμένο βιβλίο είχε έρθει σε κόντρα με τον Τζορτζ ΜακΛέοντ ο οποίος μήνυσε τον Κινγκ πως έκλεψε την ιδέα του, κάτι που δεν αποδείχθηκε ποτέ.



Η σκηνοθεσία της ταινίας είχε αρχικά ανατεθεί στον Άντριαν Λάιν, που αναγκάστηκε να το αφήσει στον Ρέινερ, λόγω του ότι το 9 ½ εβδομάδες που γύριζε τότε πήρε παράταση χρόνου.  Στην αρχή στον ρόλο του ‘’συγγραφέα’’ είχε επιλεγεί ο Ντέιβιντ Ντιούκς από τον οποίο δεν έμειναν ικανοποιημένοι, επιστράτευσαν τον Μάικλ ΜακΚιν για τα γυρίσματα, αλλά πάλι δεν τους άρεσε το αποτέλεσμα και με την συμμετοχή τελικά του Ρίτσαρντ Ντρέιφους στο ρόλο οι σκηνές γυρίστηκαν από την αρχή.  Ντρέιφους και Ρέινερ γνωριζόντουσαν από το σχολείο και η συνεργασία τους ήταν πιο εύκολη.  
Το ντεμπούτο του έκανε σε αυτήν την ταινία ο Τζέρι Ο’ Κόνελ.  Εντύπωση είχε κάνει στον Τζέρι, πως αν και 11χρονος του επιτρεπόταν στο σενάριο να βρίζει.  Ο Ρίβερ Φοίνιξ αρχικά έκανε οντισιόν για τον ρόλο του Γκόρντι, αλλά θεωρήθηκε πιο κατάλληλος για τον ρόλο του Κρις.  Ο Ρίβερ (που ήταν αδερφός του γνωστού Χοακίν Φοίνιξ) πέθανε το 1993 από υπερβολική δόση ναρκωτικών και ο σκηνοθέτης ακόμα και τώρα δηλώνει πως το συγκεκριμένο παιδί είχε το ταλέντο να πάει πολύ ψηλά.  
Ο Κεντ Λουτρέλ που παίζει το νεκρό Ρέι Μπράουερ δεν είναι ηθοποιός, αλλά ακόμα και τώρα δουλεύει ως κασκαντέρ.  Το όνομα Ρέι Μπράουερ ήταν υπαρκτό όνομα ενός φίλου του Κίνγκ που πέθανε νέος σε ατύχημα.



Κάποια γυρίσματα έγιναν στην Καλιφόρνια, αλλά τα περισσότερα έγιναν στο Όρεγκον, στην πόλη Μπράουνσβιλ που υποτίθεται πως είναι η φανταστική πόλη Καστλ Ροκ και σε αρκετά άλλα μέρη της συγκεκριμένης πολιτείας.  Η λίμνη, στην οποία πέφτουν τα παιδιά, ήταν φτιαγμένη από την παραγωγή, για μεγαλύτερη ασφάλεια των παιδιών από το να δοκίμαζαν σε κανονική.  
Ο μουντός καιρός την ώρα που τα παιδιά βρίσκουν το σώμα ήταν τεχνητός από την παραγωγή, μιας και εκείνη την ημέρα ήταν ένα ηλιόλουστο πανέμορφο απόγευμα στο Όρεγκον.  Στην σκηνή που ο Γκόρντι και ο Βερν είναι στις ράγες και το τρένο έρχεται κατά πάνω τους, τα παιδιά δεν φαινόντουσαν αρκετά τρομαγμένα την ώρα του γυρίσματος και ο σκηνοθέτης αναγκάστηκε να τους φωνάξει τόσο άσχημα που έβαλαν τα κλάματα για να συνετιστούν στην ψυχολογία της σκηνής.  Επίσης όντως το τρένο ερχόταν καταπάνω τους αλλά από απόσταση και με ειδικό φακό κάμερας έγινε τρικ να φαίνεται πως σχεδόν τους χτυπάει.


Όταν βρισκόμενος γύρω από την φωτιά ο Κρις πέφτει σε κατάθλιψη, είναι πραγματική η απόδοση και ερμηνεία των συναισθημάτων, μετά από μια κουβέντα με τον σκηνοθέτη που είχε, που με παραδείγματα τον έκανε να λυπηθεί πραγματικά και χρειάστηκε ώρα μέχρι να συνέλθει μετά.  Για να μένει σε εγρήγορση και σε χαρακτήρα, ο Κίφερ Σάδερλαντ συνέχιζε να πειράζει τους μικρούς πρωταγωνιστές και εκτός γυρισμάτων.  
Ο σκηνοθέτης όντας φανατικός αντί-καπνιστής (παίρνοντας ο ίδιος μέρος σε καμπάνιες στην Καλιφόρνια) επέβαλε πως τα τσιγάρα που θα καπνίζουν τα παιδιά θα ήταν και ήταν από λαχανόφυλλα.  Για να βρουν το χαρακτηριστικό γέλιο του Τέντυ, ο σκηνοθέτης με τον πιτσιρικά τότε Φέλντμαν χρειάστηκε να τεστάρουν 30 διαφορετικά για να επιλέξουν.  
Στον αγώνα τρεξίματος μεταξύ του Γουίλ και του Ρίβερ, έπρεπε να προσποιηθεί ο Γουίλ πως έχασε γιατί στην πραγματικότητα έτρεχε πιο γρήγορα και χαλούσε την σκηνή.  Η σκηνή με τις βδέλλες (οι οποίες ήταν αληθινές στην ταινία) που δέχτηκε επίθεση ο Γκόρντι βασίζεται σε πραγματική εμπειρία ζωής που είχε ο Κινγκ όταν ήταν παιδί και έχει δηλώσει πως έχει ακόμα τις ουλές για να το επιβεβαιώνει.



Πολλές φορές αναφέρονται στοιχεία ή λέξεις που αφορούν προηγούμενες δουλειές του Κινγκ στο σενάριο.  Όπως σε όλα τα μυθιστορήματα του, το νούμερο 237 παίζει πάντα κάποιο ρόλο, έτσι και εδώ όταν τα παιδιά μετρούν τα λεφτά τους βγαίνει το σύνολο 2,37$.  
Οι Γκόρντι, Κρις και Βερν καθ’ όλη την ταινία φοράνε τα ίδια ακριβώς ρούχα των χαρακτήρων τους.  Ο Κόρευ Φέλντμαν μέχρι και σήμερα δηλώνει πως ο χαρακτήρας του Τέντυ πλησίαζε περισσότερο στον πραγματικό του χαρακτήρα και ύφος.  
Ο σκηνοθέτης Ρομπ Ρέινερ έχει ο ίδιος εταιρεία παραγωγής, την οποία την έχει ονομάσει Castle Rock, από την ονομασία της μυθοπλαστικής πόλης του βιβλίου και της ταινίας.
Με ένα μπάτζετ που δεν ξεπερνούσε τα 8,000,000$ κατάφερε να αποφέρει κέρδη στην Αμερική μόνο του ύψους των 52,000,000$ και σε ενοικιάσεις σε βίντεο γύρω στα 22,000,000$.  Ήταν υποψήφια για όσκαρ, μα δεν κατάφερε να κερδίσει κάποιο αγαλματίδιο, κέρδισε όμως συνολικά 3 διαφορετικά βραβεία.  
Με βάση το (IMDB) βρίσκεται στην 179η θέση των καλύτερων ταινιών όλων των εποχών, στην 44η θέση καλύτερης περιπέτειας, στην 27η της δεκαετίας 1980-89 και στην 3η θέση της χρονιάς 1986.



Ταινία : Stand By Me
Είδος : Δραματική/Περιπέτεια
Ετος :  1986
Χώρα : Αμερική
Γλώσσα : Αγγλικά
Σκηνοθεσία :  Rob Reiner
Σενάριο : Raynold Gideon, Bruce A. Evans
Πρωταγωνιστές :  Wil Weaton, River Phoenix, Corey Feldman
Διάρκεια :   90’ Λεπτά
Trailer : https://www.youtube.com/watch?v=oYTfYsODWQo




Πλοκή :  Τέσσερις νεαροί φίλοι θα ζήσουν μια δραματική περιπέτεια σε κάποιο δάσος, καθώς προσπαθούν να ανακαλύψουν κάποιο χαμένο συνομήλικό τους.


Κριτική:  Δεν έχω κρύψει ποτέ πως ο Stephen King είναι ο αγαπημένος μου συγγραφέας και εκτός από τα βιβλία του παρακολουθώ στενά ότι και εάν βγαίνει σε ταινία. Αν και τις περισσότερες φορές η διασκευή τους στην μεγάλη οθόνη δεν στέφεται από επιτυχία στην συγκεκριμένη ταινία τα κατάφεραν άψογα. Μια πραγματική ωδή στην παιδική φιλία πήρε σάρκα και οστά με έναν υπέροχο διαχρονικό τρόπο.
Ξεφεύγοντας από την σοβαρότητα και πιο πολύ από τον τρόμο που μας έχει συνηθίσει στα βιβλία του ο King, η ταινία είναι μια ιστορία δυνατής φιλίας παρουσιάζοντας μια παρέα παιδιών με διαφορετικές, ξεχωριστές προσωπικότητες, τα οποία μπαίνοντας στην εφηβεία μας παρουσιάζουν τους φόβους τους, τα παιχνίδια, τις συζητήσεις, τα μυστικά τους, όλα αποτυπωμένα με ένα κοινωνικό-ψυχολογικό υπόβαθρο το οποίο αιχμαλωτίζει την παιδική ηλικία σε μια οδυνηρή φυλακή συναισθημάτων. 
Τα παιδιά είναι τόσο πειστικά στους ρόλους τους που θέλοντας και μη σε καταφέρνουν να ταυτιστείς με κάποιον χαρακτήρα. Έχει μια δόση χιούμορ και τρυφερότητας, μα φυσικά δεν λείπει η ατμόσφαιρα μυστηρίου, η οποία σε αγγίζει χωρίς να σε τρομάζει. Ακολουθούμε και εμείς αυτά τα 4 αγόρια στην μεγαλύτερη περιπέτεια της ζωής τους, σε μια ιστορία θάρρους και δεσμών δυνατών και ατόφιων. Αξέχαστο επίσης έχει μείνει και το ομώνυμο τραγούδι της ταινίας.


Βαθμολογία :      8,5/10
Panos "The Mechanic"
#cinethismos