Saving Private Ryan
‘’This time the mission is the man.’’
Το Saving Privet Ryan είναι μια αμερικανική, επικών διαστάσεων, πολεμική ταινία του 1998, η οποία μας μεταφέρει στον Β’ παγκόσμιο πόλεμο και συγκεκριμένα στην απόβαση της Νορμανδίας. Σκηνοθετημένη από τον κορυφαίο Steven Spielberg και γραμμένη από τον Robert Rodat, έγινε πασίγνωστη για την γραφικότατη και ρεαλιστικότατη απεικόνιση του πορτρέτου του πολέμου, ειδικά με την έντονη εισαγωγή της.
Η ιδέα της ταινίας ήρθε στον Rodat το 1994, όταν είδε ένα μνημείο αφιερωμένο σε 8 αδέρφια, τα οποία σκοτώθηκαν στον αμερικανικό εμφύλιο. Το σενάριο αρχικά πήγε στα χέρια του παραγωγού Mark Gordon, ο οποίος μετά από κάποιες αλλαγές το μοιράστηκε με τον Tom Hanks και με την σειρά του το παρέδωσε στον Spielberg για να το σκηνοθετήσει. Ο Spielberg πάντα έδειχνε ένα παραπάνω ενδιαφέρον σε ότι είχε να κάνει με τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο (1941, Empire Of The Sun, Schindler’s List, Indiana Jones Trilogy) και έχει παραδεχτεί πως τον θεωρεί το σημαντικότερο γεγονός των τελευταίων 100 χρόνων.
Αρκετοί από τους ηθοποιούς πριν τα γυρίσματα πέρασαν ένα δεκαήμερο σκληρής ειδικής στρατιωτικής εκπαίδευσης για να προετοιμαστούν για τους ρόλους τους. Σε αυτήν την εκπαίδευση επίτηδες δεν συμμετείχε ο Matt Damon και αυτό για να δημιουργηθεί ένα κλίμα εμπάθειας μεταξύ τους, ώστε να αποτυπωθεί και στο γύρισμα. Στην αρχή ο Damon δεν άρεσε στον Spielberg, αλλά ο Robin Williams τους γνώρισε στην ταινία Good Will Hunting και του άλλαξε γνώμη, μιας και ήθελε ένα look εντελώς αμερικάνικο στον ρόλο. Ο ρόλος του στρατιώτη Ryan είχε προταθεί αρχικά στον Edwart Norton, ο οποίος όμως τον απέρριψε.
Ο ρόλος του Private Caparzo γράφτηκε ειδικά για τον Vin Diesel, αφότου τον είδε ο Spielberg στο ντεμπούτο του στην ταινία Strays. Επίσης για τον ρόλο του Captain Miller, σκεφτόντουσαν τους Mel Gibson και Harisson Ford, πριν αποφασίσουν για τον Tom Hanks. Ο ρόλος του Sergeant Horvath προτάθηκε στον Michael Madsen, ο οποίος δεν τον δέχτηκε και πρότεινε ο ίδιος τον Tom Sizemore. Ο Sizemore κατά την διάρκεια των γυρισμάτων πολεμούσε την εξάρτηση του από τα ναρκωτικά και είχε τελεσίγραφο από την παραγωγή πως εάν ξανακυλήσει θα απολυθεί με οποιοδήποτε κόστος και ο ρόλος του θα ξαναγυριστεί από άλλον. Ήταν η τελευταία ταινία της Kathleen Byron.
Τα γυρίσματα έλαβαν χώρα σε Γαλλία, Ιρλανδία και Αγγλία. Η αλλαγή από Αγγλία σε Ιρλανδία έγινε διότι το αγγλικό υπουργείο αμύνης δεν δέχτηκε να τροφοδοτήσει με στρατιώτες την ταινία, ενώ οι ιρλανδοί έδωσαν 2,500 ένστολους. Ο ήχος των πυροβολισμών είναι γνησιότατος και ηχογραφήθηκε σε ένα πολυβολείο ράντζο στην Ατλάντα, από αυθεντικά όπλα της περιόδου με αληθινά πυρομαχικά. Η αρχική μάχη στην Νορμανδία και η τελική στο Ramelle διήρκησαν χρονικά περίπου 1 ώρα της ταινίας.
Η μάχη στην παραλία διήρκησε 4 εβδομάδες γυρισμάτων και κόστισε 11,000,000$ και χρησιμοποιήθηκαν περίπου 1,000 κομπάρσοι, οι περισσότεροι των οποίων μέλη του ιρλανδικού στρατού. 20 με 30 κομπάρσοι ήταν πραγματικά ανάπηροι και συμμετείχαν για ρόλους ατόμων που έχαναν στην μάχη κάποιο μέλος, για μεγαλύτερο ρεαλισμό. Χρειάστηκαν για την σκηνή περίπου 40 βαρέλια ψεύτικου αίματος.
Η πολιορκία στο χωριό Ramelle, ήταν άκρως φανταστική και δεν έγινε στην πραγματικότητα, γυρίστηκε σε έναν διαμορφωμένο χώρο σε ένα εγκαταλελειμμένο αεροδρόμιο στο Hatfield της Αγγλίας. Η γέφυρα διασχίζει ένα κανάλι 3 μέτρα βαθύ, φτιαγμένο ειδικά για την ταινία. Το ίδιο σκηνικό χρησιμοποιήθηκε και για άλλες σκηνές διαφορετικού χωριού, αλλά από διαφορετικές γωνίες.
Ρητή εντολή είχαν όλοι οι κινηματογράφοι την περίοδο προβολής της ταινίας, ώστε ο ήχος να είναι στο maximum, μιας και τα ηχητικά εφέ είχαν την τιμητική τους. Αρχικά στην Ινδία δεν δέχτηκαν να προβληθεί, λόγο της αμέτρητης βίας και λόγω του ότι ο σκηνοθέτης δεν θέλησε να μοντάρει περισσότερο αυτές τις σκηνές. Όταν βέβαια ο πρωθυπουργός της Ινδίας είδε σε ιδιωτική προβολή την ταινία, εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ που έδωσε αμέσως εντολή να προβληθεί. Κάτι που δεν έγινε όμως στην Μαλαισία.
Το χρώμα της ταινίας είχε επίτηδες μειωθεί στο μοντάζ κατά 60%, αλλά στην αργότερα προβολή της από τα τηλεοπτικά δίκτυα επαναφέρανε τις αρχικές ρυθμίσεις, διότι κάποιοι πελάτες διαμαρτυρήθηκαν. Στην μάχη της θάλασσας, τα περίσσια πυρομαχικά που κουβαλούσαν οι ηθοποιοί ήταν φτιαγμένα από ξύλο, γιατί το μέταλλο ήταν ιδιαίτερα βαρύ.
Την ώρα των ανατινάξεων το τρέμουλο της κάμερας ήταν εφέ του Spielberg, στο οποίο είχε τοποθετήσει στις κάμερες ειδικά τρυπάνια (για την απαραίτητη δόνηση), τα οποία έμπαιναν σε λειτουργία όποτε χρειαζόταν. Το σύνολο των νεκρών στην ταινία είναι 206. Πολλοί βετεράνοι είχαν συγχαρεί με την πάροδο των ετών τον Spielberg για την ταινία.
Μέρος της αμοιβής του Spielberg χρησιμοποιήθηκε για την ανέγερση ενός θεάτρου στο America's National D-Day Memorial, προς τιμήν του πατέρα του που συμμετείχε στον πόλεμο. Με ένα budget του ύψους των 70,000,000$ κατάφερε να αποφέρει κέρδη παγκοσμίως των 482,000,000$.
Κατάφερε να αποκομίσει 5 βραβεία Oscar, 2 BAFTA, 2 Golden Globes, 1 Grammy και 47 ακόμα διαφορετικά βραβεία. Με βάση το IMDB η ταινία είναι στην 39η θέση των καλύτερων ταινιών όλων των εποχών, στην 27η θέση καλύτερης δραματικής ταινίας, στην 12η θέση καλύτερης περιπέτειας, στην 6η θέση καλύτερης πολεμικής ταινίας, στην 5η θέση καλύτερης ιστορικής ταινίας, στην 14η θέση της δεκαετίας 1990-99 και στην 2η θέση της χρονιάς 1998.
Ταινία : Saving Private Ryan
Είδος : Πολεμική/Ιστορική/Δραματική
Έτος : 1998
Χώρα : Αμερική
Γλώσσα : Αγγλικά/Γαλλικά/Γερμανικά/Εχικά
Σκηνοθεσία : Steven Spielberg
Σενάριο : Robert Rodat
Πρωταγωνιστές: Tom Hanks, Matt Damon, Tom Sizemore
Διάρκεια : 165’ Λεπτά
Trailer : https://www.youtube.com/watch?v=8EsVtn2GvBo
Πλοκή : Μετά την απόβαση στη Νορμανδία, ο Captain Miller και έξι άνδρες του αναζητούν στην κατεχόμενη Γαλλία έναν στρατιώτη, του οποίου τα τρία αδέλφια σκοτώθηκαν ήδη σε μάχες και το επιτελείο διέταξε τη δική του σωτηρία.
Κριτική : Το μέγεθος των σκηνοθετικών ικανοτήτων του Steven Spielberg είναι αδιαμφισβήτητο και δεν γίνεται να μπεις σε διαδικασία να το κρίνεις. Από τα πρώτα του σκηνοθετικά βήματα είχε δείξει το ταλέντο του και όσο περνούσε ο καιρός ωρίμαζε θετικά όλο και περισσότερο και ειδικά σε αυτήν εδώ δεν υπάρχει ίχνος λύπησης για κανέναν.
To Saving Private Ryan εισήγαγε κάτι καινούργιο στο ύφος του σκηνοθέτη και αυτό ήταν η αιματηρή και βίαιη σφοδρότητα των γεγονότων. Η ασχολία του Spielberg με την βία, υπήρξε και παλαιότερα είτε με τρόπο λοιδορικό, είτε σε στιγμές τρόμου για να τις τονίσει ως δραματική πινελιά. Η αρχική σκηνή της ταινίας, αντίθετα, είναι αμείλικτη. Φτάνοντας τα αμερικανικά πλοία στις ακτές της Νορμανδίας, οι νεαροί στρατιώτες θερίζονται από ακατάπαυστα πυρά, με τις σφαίρες σκίζοντας τον αέρα με έναν ανατριχιαστικό ήχο, να τρυπούν τα άχρηστα κράνη τους. Και η φρίκη δεν σταματά εκεί με τους στρατιώτες να γίνονται κομμάτια. Ανθρώπινα μέλη πετάγονται στον αέρα και γεμίζουν το πεδίο μάχης. Ένα αποτρόπαιο κόκκινο χρώμα ζωγραφίζει την θάλασσα. Η κάμερα κινείται απότομα και το φιλμ έχει γεύση θανάτου.
Χαρακτηριστικό του Spielberg στις ταινίες του είναι ο έντονος συναισθηματισμός, κάτι που φυσικά δεν λείπει. Μελοδραματικές νότες συνοδεύουν άρτια τις σκηνές φρίκης με τις οποίες αρχίζει και τελειώνει η ταινία. Ο σκηνοθέτης ενθάρρυνε τον συνθέτη του να γράψει σπαραχτική μουσική που σε ανατριχιάζει. Τις ίδιες τεχνικές που χρησιμοποιεί στην πρώτη εντυπωσιακή μάχη για να δείξει τα δεινά του πολέμου, ενσωματώνει και στο τέλος, σε μια παραδοσιακή μάχη μεταξύ καλού και κακού. Το αντιπολεμικό μήνυμα που θέλει να περάσει μετατρέπεται σε κάτι πιο προκλητικό με αυτόν τον διαχωρισμό καλού και κακού.
Ο Spielberg περίτρανα αναγνωρίζει πως ο πόλεμος είναι κόλαση, εκτός και αν νικάς. Μια νίκη που τελικά δίνει το δικαίωμα να καθορίζεις εσύ τους κανόνες της όποιας ηθικής. Αν και κάποιος εύλογα θα υποθέσει πως η ταινία υποστηρίζει τον γνήσιο πατριωτισμό, αυτό αντικρούεται από τον σκοταδισμό που παραμονεύει στο ομιχλώδες πέπλο του πολέμου. Και το βασικό ερώτημα που σίγουρα βασανίζει αυτούς που στέκονται όρθιοι μετά το τέλος της μάχης, παρατηρώντας τη νεκρική καταστροφή γύρω τους είναι : Άξιζε? Μια ταινία πολεμικό έπος, μια ταινία κλασσική.
Βαθμολογία : 9/10
Panos “The Mechanic’’
#cinethismos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου