Pretty Woman
‘’I'd like you to spend the week with me.’’
Το Pretty Woman είναι μια αμερικανική αισθηματική κομεντί του 1990. Αφηγείται την ιστορία μιας πόρνης πολυτελείας την οποία προσλαμβάνει ένας πλούσιος επιχειρηματίας ως συνοδό για διάφορες επαγγελματικές και κοινωνικές εκδηλώσεις και εύλογα βέβαια αναπτύσσεται μεταξύ τους και κάτι παραπάνω. Η ταινία αρχικά προοριζόταν να είναι ένα σκοτεινό δράμα με θέμα την πορνεία.
Η Vivian εθισμένη στα ναρκωτικά, χρειαζόταν τα χρήματα για να πάει στην DisneyLand. Η ιστορία τελείωνε με τον Edward να την πετάει έξω από το αυτοκίνητο και με την φίλη της την Kit να παίρνουν το λεωφορείο για DisneyLand. Όμως αποφασίστηκε να αφαιρεθούν αυτά τα στοιχεία γιατί θα φαινόταν αρκετά αντιπαθής ο χαρακτήρας της ηρωίδας. Έτσι ξαναγράφτηκε μεγάλο μέρος της ιστορίας ώστε να μοιάζει περισσότερο με παραμύθι.
Έχει αρκετές ομοιότητες και θεωρείται επηρεασμένο από τον μύθο του Πυγμαλίωνα. Ο αρχικός τίτλος ήταν ‘’$3,000’’, αλλά η παραγωγή φοβούμενη πως θα μπέρδευε σαν άκουσμα με ταινία φαντασίας τον άλλαξαν. Ο σκηνοθέτης αρχικά ήθελε τον Christopher Reeve για πρωταγωνιστή και οι Al Pacino, Sylvester Stalone και Albert Brooks απέρριψαν τον ρόλο. Από οντισιόν πέρασε ανεπιτυχώς και ο John Travolta.
Όσο για τον ρόλο της Vivian επικρατέστερη ήταν η Karen Allen, η οποία τον απέρριψε, μετά η πρόταση έγινε στην Kim Basinger, Meg Ryan, Michelle Pfeiffer, Daryl Hannah, Melanie Griffith και Rosanna Arquette, οι οποίες αρνήθηκαν λόγω περιεχομένου του σεναρίου, λόγο εξευτελισμού προς τις γυναίκες και γενικά δεν ήθελαν ρόλο μιας πόρνης. Οι Winona Ryder και Jennifer Connelly που άρεσαν θεωρήθηκαν πολύ νέες για τον ρόλο. Ο ρόλος της Kit προτάθηκε στην Demy Moor αλλά τον απέρριψε. Ήταν η τελευταία ταινία του Ralph Bellamy.
Τα γυρίσματα έγιναν σε διάφορες περιοχές όπως Beverly Hills, Los Angeles και γενικά στην California. Την ώρα της σκηνής που ερωτοτροπούν οι πρωταγωνιστές, η Roberts είχε αρκετό άγχος σε σημείο να της πεταχτεί μια φλέβα στο μέτωπο και να σταματήσει για κάποια ώρα το γύρισμα. Το περιβόητο κόκκινο παλτό που φοράει η Roberts κόστισε μόλις 30$ και το αγόρασαν από πλανόδιο πωλητή λίγο πριν γυρίσουν την σκηνή. Το κολιέ που φοράει στην όπερα κόστιζε 250,000$ και την ώρα των γυρισμάτων ένα άντρας security οπλισμένος βρισκόταν διαρκώς κοντά στο γύρισμα.
Η όπερα στην οποία πάει ο Edward thn Vivian είναι το La Traviata, το οποίο αναφέρετε σε μια πόρνη που ερωτεύεται έναν πλούσιο. Στην πραγματικότητα ο Gere παίζει πιάνο και στην συγκεκριμένη ταινία ερμηνεύει και ένα τραγούδι. Το ομότιτλο τραγούδι του Roy Orbison έκανε τεράστια επιτυχία και συνεχίζει μέχρι και σήμερα να ακούγεται. Αν και ήταν υποψήφια σε αρκετές εκδηλώσεις δεν κατάφερε να κερδίσει κάποιο Oscar, αλλά 1 βραβείο Golden Globe και ακόμα 6 διαφορετικά βραβεία. Με ένα μπάτζετ του ύψους των 14,000,000$ κατάφερε να απογειώσει τα κέρδη στα 463,000,000$ παγκοσμίως.
Ταινία : Pretty Woman
Είδος : Ρομαντική
Έτος : 1990
Χώρα : Αμερική
Γλώσσα : Αγγλικά
Σκηνοθεσία : Garry Marshall
Σενάριο : J.F. Lawton
Πρωταγωνιστές : Richard Gere, Julia Roberts, Jason Alexander
Διάρκεια : 115’ Λεπτά
Trailer : https://www.youtube.com/watch?v=jvd3TjJaf3c
Πλοκή : Ένας χρηματομεσίτης της Wall Street, γοητεύεται από την απλότητα και ειλικρίνεια μιας πόρνης, την οποία προσπαθεί να μυήσει στα μυστικά της ζωής της υψηλής κοινωνίας.
Κριτική : Το Pretty Woman είναι με απλά λόγια ένα Χολιγουντιανό ονειρεμένο παραμύθι με δύσκολη αρχή και αίσιο τέλος. Συγκαταλέγεται σαν είδος στην κατηγορία των ρομαντικών κομεντί και σε πολλά σημεία θυμίζει μια πιο μεταμοντέρνα έκδοση των ταινιών του είδους παλαιότερων δεκαετιών. Σε μια κινηματογραφική περίοδο που την τιμητική τους είχαν οι περιπέτειες με θεαματική δράση και εφέ, η ίδια αν και είναι στολισμένη έκδηλα με μια δόση άρλεκιν, λειτούργησε καταλυτικά και έφερε ένα αναζωογονητικό αέρα φρεσκάδας στις αισθηματικές ταινίες στο Hollywood.
Μια μοντέρνα ιστορία της Σταχτοπούτας, αρκετά γοητευτική και λαμπερή, με την χλιδή να μεσουρανεί, με μια άνετη ευχάριστη σκηνοθεσία και με ένα τόσο απλό, αναμενόμενο, μα έξυπνο σενάριο. Είχε μεγάλη απήχηση, από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίες εκείνης της χρονιάς, ήταν και μια τεράστια επιτυχία δυο λαμπερών άκρως εμπορικών ηθοποιών. Ένας γοητευτικός Richard Gere, που είχε ήδη καταξιωθεί, πιο ντελικάτος από ποτέ, στον ρόλο του πλούσιου μεγιστάνα που ήταν κομμένος και ραμμένος επάνω του, που προσπαθεί να μάθει έναν διαφορετικό τρόπο ζωής σε μια τυχαία συνοδό που γνωρίζει και τον γοητεύει. Μια ανερχόμενη Julia Roberts, η οποία ήταν προτεινόμενη για oscar, προσπαθώντας να ακολουθήσει αυτόν τον τρόπο ζωής αναμενόμενα ερωτεύεται τον ευεργέτη της. Σίγουρα βοήθησε η πολύ καλή η χημεία των πρωταγωνιστών.
Το όλο concept όπως είπαμε είναι αρκετά παραμυθένιο μιας και είναι μάλλον απίθανο να συμβεί στην πραγματικότητα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι παραμένει ονειρικό και πλέον κλασσικό έργο.
Βαθμολογία : 7/10
Panos “The Mechanic’’
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου